Wakacyjny upał pozbawił Cię chęci do działania i potrzebujesz energetycznego kopa?
Przedstawiamy Terere, czyli yerba Mate na zimno. Taka orzeźwiająca wersja ulubionego napoju doskonale sprawdzi się w cieplejsze dni.
Miłośnicy yerba mate wiedzą, że w letnie upały nic tak nie chłodzi, jak lodowate tereré. Tego samego zdania są Paragwajczycy, którzy żyją w zdecydowanie cieplejszym klimacie niż my.
Nie przejmuj się, jeżeli pierwszy raz spotykasz się z tym tematem, ponieważ w tym blogu dowiesz się kilka najistotniejszych rzeczy, które powinieneś wiedzieć.
Yerba Mate na standardzie
Yerba Mate to popularna w Ameryce Południowej roślina (ostrokrzew paragwajski), z której przyrządza się napar o wiele właściwości. Nie tylko oryginalny smak i aromat są jej najważniejszymi cechami. Napój ten ma wiele właściwości, nie tylko pobudzających, ale również oczyszczających, wzmacniających czy też regulujących. Potrafi nie tylko dodać nam energi, ale także bardzo korzystnie wpływa na nasze zdrowie, może poprawiać koncentrację i dać nam poczucie komfortu psychicznego.
Stanowi znakomitą alternatywę dla kawy, jednocześnie wpływając kojąco na cały nasz organizm.
WYMIENIAMY KILKA NAJWAŻNIEJSZYCH JEJ CECH:
– ma działanie pobudzające i poprawia koncentrację
– bogate źródło witamin i minerałów
– może wspomóc odchudzanie ponieważ redukuje łaknienie
– pozytywnie wpływa na libido
– wzmacnia układ odpornościowy
– obniża poziom cholesterolu
– redukuje ryzyko chorób serca.
Jak przygotować tereré?
Jeżeli chodzi o sposób przyrządzenia yerba mate na zimno, nie ma tu żadnych ograniczeń oprócz naszej wyobraźni.
Podstawowym sposobem przyrządzenia tereré jest zalanie suszu tylko zimną wodą z dodatkiem kostek lodu. Stara szkoła mówi, żeby najpierw susz zalać gorącą wodą w granicach 70-75°C i schłodzony już zalać zimną, lodowatą wodą. Możesz sam wypróbować, która opcja będzie Ci bardziej odpowiadała. Nie zaleca się zalewania yerba mate letnią wodą, ponieważ ta temperatura obniża jakoś działania terapeutycznego suszu.
W praktyce zielarskiej często stosuje się zimne wyciągi, czyli maceraty. Zawarte w suszu witaminy i związki mineralne są rozpuszczalne zarówno w gorącej, jak i lodowatej wodzie. Paragwajczycy, wykorzystując dodatek ziół, traktują picie tej mieszanki jako profilaktykę przed bólem żołądka czy głowy.
Jeżeli chcesz by twój napój był bardziej wyskowowy możesz zalać susz także wodą gazowaną.
Bardzo dobrą metodą uzyskania terere (tereré) jest zalewanie suszu mate schłodzonymi sokami owocowymi. Sposób ten, nazywany tereré ruso (ruskie terere). Wynalazek ten przypisuje się ukraińskim emigrantom, którzy w latach trzydziestych XX wieku osiedli się na południu Paragwaju. Potrzeba jest matką wynalazków, i to właśnie ta potrzeba schłodzenia organizmu w tak dużych upałach skłoniła ich do przyrządzenia tego napoju w taki właśnie sposób. Zalewali oni susz zimnym sokiem pomarańczowym lub limonkowym.
Teraz już wiesz jak szerokie masz pole do działania. Pamiętaj, że możesz wykorzystywać też takie dodatki jak cząstki owoców i mieszninę Twoich ulubionych ziół.
WSZYSTKO, CO POTRZEBUJESZ DO PRZYRZĄDZENIA TERERE
–naczynko może być ceramiczne, które mamy także w ofercie sprzedażowej lub zwykły kubek czy też dużą szklankę
–bombilla (słomka z siteczkiem) jest koniecznością przez specyfikę picia yerba mate
–Yerba Mate (każda yerba mate nadaje się do terere, tereré)
–zimna woda, jak najlepiej schłodzona
-kostki lodu
-dodatki wedle uznania (np. plasterek cytryny, mięta lub inne zioła)
-dodatkowo możesz mieć termos, w którym będziesz trzymać zimną wodę z kostkami lodu, a jest to bardzo wygodne i praktyczne rozwiązanie.
Nie musisz trzymać się sztywnych zasad mówiacych o prawidłowym przyrządzaniu napoju. Baw się tym, eksperymentuj i włącz swoją kreatywność. Podstawą jest to by nasypać dosyć sporą ilość suszu do przechylonego o ok. 45° naczynka i zalać susz wodą lub sokiem, tak by przykryć wszystkie listki. Możesz odczekać kilka minut (w przypadku zalania yerba mate zimną wodą)by susz ,,napił się” i oddał swoje niezwykłe właściwości. Włóż bombille i dolej wody z termosu, jeżeli taki posiadasz. Sącz ze smakiem i czerp z tego dobrą energię. Dolewaj wodę lub sok tyle razy ile będziesz chciał i pamiętaj, że możesz dodać do tego napoju wszystko co przyjdzie Ci do głowy. Korzystaj z tego dobrodziejstwa natury tak długo ile twoja dusza i ciało zapragnie.
TERERE ALA POLANDWEED
-Yerba Mate Pajarito Elaborada Seleccion Especial lub Yerba Mate Taragui Elaborada Con Paolo, które dostępne są też w naszej ofercie sprzedażowej (pamiętaj, że to tylko sugestia i możesz wybrać dowolny inny produkt)
-zimny sok pomarańczowy
-plasterek lionki lub cytryny
-mięta
-kostki lodu lub kostki zamrożonego wcześniej soku.
Pamiętaj, że wszystkie gadżety znajdziesz w naszej ofercie sprzedażowej online lub w naszych sklepach stacjonarnych:
WrocWeed ul. Piłsudskiego 64/1b
od pn-pt w godzinach 10:00-19:00 oraz w soboty 10:00-14:00
OswWeed ul. Wrocławska 114
od pn-pt w godzinach 10:00-18:00 oraz w soboty 10:00-14:00
ZMCWeed ul. Piłsudskiego 11
od pn-pt w godzinach 9:30-17:30 oraz w soboty 10:00-16:00
Możesz też porozmawiać z nami na czacie na naszych social mediach:
FB: PolandWeed