• 9 marca, 2021

O Yerba Mate słów kilka.

Top Image Bottom Image

Dlaczego Yerba Mate stało się takie popularne w Europie?

Ostrokrzew paragwajski znany również pod bardziej wdzięczną nazwą Yerba Mate to wysuszone, zmielone liście oraz patyczki tej paragwajskiej rośliny. Ludzkość zachwyca się naparem z suszu ostrokrzewu od kilku set lat bowiem historia jego sięga XVII wieku gdy to nad dorzecza Parany, czyli rzeki w Ameryce Południowej, która płynie przez terytorium Brazylii, Paragwaju i Argentyny, dotarli misionarze jezuiccy. Odkryli oni, że Yerba stanowi podstawę w egzystencji miejscowych i docenili zalety naparu przyrządzonego ze sproszkowanych liści i pędów oraz zarekomendowali ją w Europie jako alternatywę znanej już herbaty sprowadzanej z Azji.

Czy Yerba Mate jest dla każdego?

Badania nad korzyściami płynących z naparu Yerba Mate jasno mówią, że napój ten ma korzystny wpływ na nasze zdrowie. Czy zawsze? Niekoniecznie, właśnie dlatego przed wymienieniem Wam zalet picia Yerby chcielibyśmy przestrzec was przed skutkami ubocznymi, które mogą spowodować nawet utratę ciąży czy też tymczasowe podniesienie ciśnienia krwi oraz wyższy poziom lipidów we krwi co za tym idzie osoby z chorobami serca, nieleczonym nadciśnieniem lub zaburzeniami rytmu serca powinny porozmawiać z lekarzem przed chęcią wypicia napoju z Yerba Mate.

Wpływ Yerba Mate na organizm.

Przejdźmy zatem do korzyści jakie można uzyskać włączając do swojego codziennego rytułału ostrokrzew paragwajski. Pierwszą oznaką działania Yerba Mate jaka nasuwa się na myśl to pobudzenie a to za sprawą posiadania przez Yerba Mate dużej ilości substancji czyli kofeiny, która swoją drogą jest również składnikiem kawy dobrze znanej na całym świecie, lecz w Yerba Mate występuje ona w naturalnej postaci co za tym idzie doskonale podnosi nasz poziom energii, stymulując i pobudzając do działania. Yerba stanowi pewien rodzaj dodatkowego paliwa, które jedni używają praktycznie codziennie, nie wyobrażając Sobie poranku bez wypicia ulubionego kubka a raczej matera (co to jest matero wyjaśnimy troszeczkę później) a drudzy sięgają po takowy napar rzadziej, zazwyczaj w przypadku chęci utrzymania skupienia, koncentracji i energii stosunkowo dłużej niż zazwyczaj. Ponad to warto wiedzieć że ten ostrokrzew paragwajski zawiera szereg witamin i minerałów co korzystnie wpływa na poprawę odporności, zwiększenie skupienia i koncentracji, obniża poziom cholesterolu dzięki zawartej w Yerbie saponinie oraz enzymie paraoksonazy a w dodatku poprawia libido a nawet uznawana jest za swego rodzaju afrodyzjak, które potęgować mogą mieszanki Yerba Mate z innymi ziołami wykazującymi takie właśnie działanie. O wszystkich właściwościach jakie może oferować nam Yerba Mate dowiecie się już niedługo w kolejnym artykule w którym zagłębimy się bardziej w korzystne dla zdrowia właściwości tego też suszu ostrokrzewu paragwajskiego.


Co będzie Ci potrzebne do przygotowania Twojego naparu i jak to zrobić?

Pierwszą rzeczą jaką musisz posiadać to oczywiście susz Yerba Mate, który możesz zakupić u Nas w sklepie stacjonarnym lub on-line.
Jak już zaopatrzysz się w swój ulubiony rodzaj sproszkowanych liści i pędów ostrokrzewu możesz pomyśleć nad materem czyli naczyniem do picia yerba mate. Możesz zakupić naczynie wykonywane z drewna, z owoców dzbaniwa kalebasowego, z metalu, ceramiki lub skorzystać z dowolnego kubka znajdującego się w Twojej kuchni. Susz Yerba Mate wsypujemy do naczynka tak aby kopczyk usypał się po skosie i w połowie odkrywał on dno a z drugiej sięgał prakycznie po same górne brzegi matera. W zależności od tego ile wsypiesz do naczynia suszu tak napar będzie odpowiednio mocny. Najczęściej jest to 1/2 lub 3/4 objętości naczynka. Następnie przychodzi nam przygotować wodę, która stanowi bardzo ważny element procesu zaparzania Yerby. Mianowicie ostrokrzew paragwajski nie zaparzamy zalewając wrzątkiem lecz wodą, która ma odpowiednią temperaturę z przedziału 60-80 stopni celsjusza. Dlaczego akurat tak, pewnie zapytacie? A no dlatego, że Mate zalane wrzątkiem się poparzy i nie będzie smakować tak dobrze jak właśnie w odpowiedniej temperaturze wody. Do odmierzenia odpowiedniej temperatury może posłużyć Wam termometr, który precyzyjnie pokaże czy woda nadaje się już do zalania nią Mate. Po zalaniu Yerby w miejsce w którym wcześniej było dno sprawnym ruchem wsadzamy bombillę czyli rurkę najczęściej spotykaną w wersji tradycyjnej, wykonanej z bambusa lub też ze stali nierdzewnej zakończonej sitkiem w krztałcie łyżeczki dzięki czemu drobono sproszkowane liście i patyczki nie przedostaną nam się do gardła a za pomocą łyżki wydobędziemy resztki suszu po wypiciu. Pierwszy łyk jak to zwykło się mówić jest dla Św. Tomasz, to jemu według tradycji jezuitów, którzy mianowali go patronem tego też napoju, oddajemy pierwszy łyk czyli inaczej mówiąc pozwalamy by Yerba Mate wsiąkła wodę.
To pozwoli rozpręrzyć się pędą a wszystkie dobroczynne substancje, witaminy i minerały przenikną do wody. Po tym jak susz zassa wodę możemy dolać jej więcej tak by wypełniła ono całe naczynie. Nasz napar po całym przygotowaniu i odczekaniu kilku minut śmiało można zaciągnąć. Uważaj jednak bo woda może być jeszcze gorąca i sam możesz się łatwo oparzyć.

I tak o to przygotowałeś swój pierwszy napój Yerba Mate. Mamy nadzieję, że w tej formie wiedza była dla Ciebie przystępna i dałeś radę we wszystkich krokach. Jeżeli jednak coś sprawiło Ci trudność lub coś jest dla Ciebie nie jasne zapraszamy Cię do odwiedzenia naszych sklepów stacjonarnych gdzie doradcy z chęcią wytłumaczą Ci nie jasne kwestie:

WrocWeed ul. Piłsudskiego 64/1b
od pn-pt w godzinach 10:00-19:00 oraz w soboty 10:00-14:00

OswWeed ul. Wrocławska 114
od pn-pt w godzinach 10:00-18:00 oraz w soboty 10:00-14:00

ZMCWeed ul. Piłsudskiego 11
od pn-pt w godzinach 9:30-17:30 oraz w soboty 10:00-16:00

Możesz też porozmawiać z nami na czacie na naszych social mediach: